Mediation bij echtscheiding? Hoe zit dat ?

Wat houdt mediation nu exact in?

Bij mediation gaat u samen aan tafel om onder begeleiding van een mediator alle kwesties rondom uw echtscheiding gezamenlijk te bespreken. Het doel is dat er een regeling tot stand komt waarin u zich beiden kunt vinden en die op aanvaardbare wijze aan beider belangen tegemoet komt. In onderling overleg tracht u goede afspraken te maken.

Is mediation voor jullie geschikt?

Liana de Ruiter - mediation MadeWilt u allebei op een redelijke manier tot oplossingen komen? Wilt u ervoor zorgen dat u beiden een goede nieuwe start kunt maken? En bent u beiden bereid om water bij de wijn te doen om dit te bereiken? Dan is mediation voor u geschikt. Het is niet vereist dat u beiden een scheidingswens heeft. Wél dat u er alles aan wilt doen om een vechtscheiding te vermijden.

 

Wanneer mediation?

Soms gaat er wat tijd overheen voordat u er allebei aan toe bent om te kiezen voor mediation. Dan is er nog sprake van teveel boosheid of gekwetstheid. Zijn de eerste emoties enigszins gezakt, dan zien de meeste mensen wel in dat een vechtscheiding alleen verliezers oplevert. Zeker als er kinderen in het spel zijn. In hun belang zou toch in ieder geval geprobeerd moeten worden om er door middel van mediation samen uit te komen. Iedereen die zich in deze situatie bevindt, maakt zich zorgen over de kinderen, dat is logisch. Hun welzijn heeft u echter helemaal zelf in de hand. Ik adviseer: laat elkaar los als partners en probeer elkaar terug te vinden als ouders. Die rol moet u namelijk samen blijven vervullen na de scheiding. Daar staat u niet alleen voor, ik  help u en uw partner graag daarbij.

Twijfels?

Kiest u beiden voor mediation, maar twijfelt u aan een redelijke opstelling van uw partner? Dan hoeft dat mediation niet in de weg te staan. U kunt uw twijfels bespreekbaar maken bij het eerste gesprek van de mediation. Misschien blijkt dan ook dat uw partner ook zijn of haar bedenkingen heeft. Het komt bij een scheiding vaker voor dat er wat wederzijds wantrouwen is. Als dat is uitgesproken, kunt u samen bekijken of u de mediation een kans wilt geven. Dan zet u beiden de twijfels voorlopig aan de kant en gaat u ervoor!